Sermaye Piyasasının son enstrümanlarından birisi olan varantlar, kısa ve orta vadeli pozisyon almak için ideal olan yatırım araçlarıdır.Menkul Kıymetler Piyasası kapsamında Türk Varant Piyasasında işlem gören varantlar, yatırım yapma kolaylığı sebebiyle hemen hemen her seviyedeki yatırımcıya hitap etmektedir.

Çok az bir miktar sermayeyi riske ederek, ciddi kazançlar elde etme imkanı sağlayan aracı kuruluş varantları Yatırım Bankaları ve Finansal kuruluşlarca ihraç edilmektedir.

Aracı Kuruluş Varantları yatırım yönüne bağlı olarak, aşağı ve yukarı yönde riskten korunma sağlayan , yatırımcının dilediği yönde yatırım yapabileceği son derece karlı yatırım araçlarıdır. Ayrıca geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Aracı Kuruluş Varantlarının açılış seanslarında emir ya da kotasyon girilmemektedir.

Çeşitli dezavantajları da bulunan Aracı Kuruluş Varantları, Tam mükellef yatırımcılarca elde edilen gelirler üzerinden geçici 67 inci maddenin (1) numaralı fıkrasına göre bankalar ve aracı kurumlarca %10 oranında tevkifat yapılması gerekmektedir. ibaresinde belirtildiği gibi  Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisse senedi gibi benzer ürünlere nazaran  %10 gibi yüksek bir vergi  oranına sahiptir. Buna rağmen düşük işlem komisyonu, çeşitli kaldıraç oranları, limitli zarar – limitsiz kar,   teminat tamamlama zorunluluğunun olmaması, ve uzun opsiyon stratejileri olan Spekülatif, Kaldıraç, Anapara Koruma Stratejilerine olanak sağlaması gibi avantajları da bulunmaktadır.

Aracı Kuruluş Varantlarına , Hisse Senetleri Piyasasının  normal seans saatlerinde – birinci seans 09:50 – 12:30 arasında, ikinci seans 14:20 – 17:30 arasında yatırım yapılabilmektedir. Bunun haricinde ayrı olarak varantlara özel bir açılış seansı yapılmamaktadır.

Peki Aracı Kuruluş Varantlarının ne gibi riskleri vardır?

Aracı Kuruluş Varantlarının ömürleri sınırlıdır yani belirli bir vadeleri vardır. Ayrıca Forex Piyasası ile hayatımıza giren kaldıraç etkisi varanlar içinde söz konusudur. Bu sebeple kaldıraçlı varant işlemleri yapmak yatırımcının yararına olabileceği gibi zararına da olabilmektedir. Çünkü yüksek kaldıraçlı işlemler ile elde olmayan sermaye ile çok daha fazla ölçeklerde yatırım yaparak, kar maksimize edilirken, olası hatalı tahminler veya piyasasına hareketleri sebebiyle ciddi oranlarda zarar etme ihtimali de bulunmaktadır. Dolayısı ile varanta yatırılan paranın tamamını kaybetme ihtimali her zaman vardır. Ancak, bu  risk varanta sahip olmak için yatırılan sermaye  ve buna ek olarak ödenen komisyon ve diğer ücretler ile sınırlıdır.

Varant alım satımına yön verecek olan teknik ve temel analizlerden meydana gelen  tahmin elde etme yöntemleri bireysel olmalıdır. Ayrıca ne kadar tecrübeli olursa olsun her yatırımcının yaptığı analizlerin doğru çıkması gibi bir kural yoktur.

Gcm Yatırım ile online yatırım işlemleri şimdi ücretsiz deneme hesabı açmak için tıklayın >>