Sermaye piyasalarının türev ve kaldıraçlı menkul kıymeti varantlar; profesyonel yatırımcının yeni adresi olarak dikkat çekiyor. Varant nedir ve varant yatırımı nasıl yapılır başlıkları ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Biz de bu makalemizde varant nedir ve varantlara nasıl yatırım yapılır konusu üzerinde duracağız.

Varantlar;  opsiyon sözleşmelerinin menkul kıymetleştirilmiş enstrümanlarıdır. Varantlar, varant primi karşılığında bir menkul kıymeti, bir menkul kıymet sepetini ya da bir endeksi, vade sonunda veya vadeden önce, belirlenmiş olan bir fiyat seviyeden alma ya da satma hakkı veren sermaye piyasası araçlarıdır.

Varant sözleşmelerine hisse senetlerinden dövizlere, endekslerden paritelere, altın platin gibi kıymetli madenlerden çeşitli emtialara kadar spot piyasa ürünü dayanak varlık olabilir. Bu yönde de spot piyasada ya da borsada işlem gören hisse, endeks, parite, emtia dahil tüm varlıkları etkileyen küresel yerel gelişmeler ve riskler varantların fiyatlarını da etkiler. Yatırımcı varantlarda yatırım yaparken kullandığı veri akışını varant yatırımında da kullanır.

Varantlar, VİOP’ta işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyonlarla birçok ortak özelliğe sahip olmakla birlikte teminat, risk, işlem stratejileri, ihraç şekilleri, ihraççının piyasa yapıcılığı gibi konularda farklılık gösterir.

Varantlarda işlem yapabilmek için varant kodları bilinmelidir. Varantlar hisse senetleri işlemlerinden farklı olarak vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde olduğu gibi belirli kodlar ile alınıp satılırlar. Varantı tanımlayan kodun ilk iki harfi dayanak varlığı, üçüncü harfi ihraç eden kurumu, son iki harfi ise alım ya da satım varantı olduğunu ifade eder. Ayrıca varant kodları her enstrüman için ayrıca üretilirler. Örneğin; Garanti Bankası için “GA” kodu, İş Bankası için “IS” kodu veya dolar varantı için “US” kodu kullanılır.

Varantlar risk toleransı yüksek ürünlerdir

Varantlar hisse senedi piyasasının altında Kollektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gördükleri için pay piyasası ile karıştırılabilirler fakat varantlar çok riski varlıklardır. Özellikle hisse senedi varantları dayanak varlık hisselerin fiyat hareketleri ile karıştırılabilmektedir. Burada altını çizmekte fayda var yatırımcı varant priminin (varanta yatırılan tüm para) tamamını kaybedebileceği gibi yatırdığı teminatın birkaç katı da kazanç sağlayabilir.

Varant işlemleri nasıl yapılır

Varantlar; Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Pay Piyasası içinde Kollektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem görmektedir. Yatırımcı varantlarda işlem yaparken tıpkı hisse senedi yatırımları yaptığı gibi online olarak pay işlem platformundan varant enstrümanlarında alım ve satım işlemi yapabilir fakat piyasada daha önce girilmiş emir yoksa varantlar ihraç eden aracı kurumdan alınıp satılırlar. Bu noktada hisse senedi işlemlerinden farklılık gösterirler.

Varant işlemi yapabilmek için ise aracı kurumlarda yatırım hesabının olması ve varant işlem sözleşmesinin imzalanması yeterlidir. Aracı kurumda yatırım hesabı açtıran her yatırımcı tıpkı hisse senetlerinde olduğu gibi online olarak işlem platformundan alım/ satım işlemleri yapabilir.

Varantlar hakkında bilgi almak ve diğer kaldıraçlı enstrümanlarda daha bilinçli işlem yapabilmek için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Yatırım’ın web adresi www.gcmyatirim.com adresini ziyaret edebilir, üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan müşteri temsilcilerinden yardım alabilirsiniz.